Metal döküm, erimiş metalin bir kalıba döküldüğü ve bir nesnede katılaşmasına izin verildiği işlemdir. Katılaşan nesneye döküm denir. Kum döküm, erimiş metalin bir kum kalıba dökülmesi ve kalıpta katılaşmasına izin verilmesi olarak tanımlanır. Kum döküm, imalatta en yaygın kullanılan metal döküm işlemidir ve hemen hemen tüm döküm metalleri kum dökümü olabilir. Kum döküm işlemleriyle üretilen modern parçalara birkaç örnek dişliler, paketleme endüstrisinde kullanılan kalıplar, silindir kapakları, pompa gövdeleri ve valflerdir. Kum döküm işlemi altı temel adım içerir
Kusursuz bir döküm üretmek için uygun ekipman ve deneyim gerekmekle birlikte , kum döküm işleminin kendisi aslında oldukça basittir:
1. BİR KALIP OLUŞTURUN
İlk adım, döküm için kalıbı oluşturmaktır. Kalıbın her bir yarısına kum doldurularak bir kum kalıbı oluşturulur ( kum dökümünde kullanılan kum türleri hakkında daha fazla bilgi edinin ). Kum, dökümün dış şeklinin bir kopyası olan desenin etrafına sarılır. Kalıp çıkarıldığında, dökümü oluşturacak boşluk kalır. Kalıbın üst ve alt yarısı sırasıyla “başa çıkma” ve “sürükleme” olarak bilinir.
2. KALIBI HAZIRLAYIN VE KELEPÇELEYİN
Kalıp yapıldıktan sonra, dökülecek erimiş metal için hazırlanmalıdır. Kalıp boşluğunun yüzeyi, dökümün çıkarılmasına yardımcı olmak için önce yağlanır (yağlayıcı türü, kullanılan kum ve metalin türüne bağlı olacaktır), ardından kalıp yarımları kapatılır ve birbirine sıkıca kenetlenir. Herhangi bir malzeme kaybını önlemek için kalıp yarımlarının güvenli bir şekilde kapalı kalması önemlidir. Bu fotoğrafta, iki yarıyı birbirine sabitlemek için “ceket” kullanılmıştır.
3. ERİMİŞ METALİ KALIBA DÖKÜN
Erimiş metal, bir geçit sistemi veya döküm boşluğundan kalıbın dışına giden boşluk yoluyla kalıba dökülür. İki yarıyı birbirine sabitlemek için bu kalıpların üzerinde ağırlıklar ve “ceketler” görebilirsiniz. Bu kalıba erimiş alüminyum dökülüyor.
4. METALİN SOĞUMASINA İZİN VERİN
Kalıba dökülen erimiş metal, boşluğa girdiğinde soğumaya ve katılaşmaya başlayacaktır. Tüm boşluk doldurulduğunda ve metal katılaştırma işlemi tamamlandığında , dökümün son şekli oluşur. Uygun soğuma süresi geçene kadar kalıp açılamaz.
5. SERTLEŞTİRİLMİŞ DÖKÜMÜ KALIPTAN ÇIKARIN
Katılaşma süresi geçtikten sonra kum kalıp kolayca kırılabilir ve döküm çıkarılabilir. Bu adım, tipik olarak, kumu sallayan ve şişeden dökülen bir titreşimli makine tarafından gerçekleştirilir. Kum yeniden kullanım için yenilenir. Çıkarıldıktan sonra, döküm muhtemelen yüzeye yapışmış bir miktar kum ve oksit tabakasına sahip olacaktır. Kumlama bazen kalan kumu çıkarmak için kullanılır.
6. SON DÖKÜMDEN FAZLA METALİ KESİN
Soğutma sırasında kalıptaki kanallardan gelen malzeme katılaşır ve döküme yapışır. Bu fazla malzeme ya elle ya da bir düzeltme presi kullanılarak dökümden kesilmelidir. Fazla malzemeyi kesmek için gereken süre, dökümün boyutuna bağlıdır. Daha büyük bir döküm, daha uzun bir düzeltme süresi gerektirecektir. Kırpma işleminden kaynaklanan hurda malzeme ya atılır ya da kum döküm işleminde yeniden kullanılır.
7. CİLA VE SON ÜRÜNÜ BİTİR
Nihai ürünün kullanım amacına bağlı olarak, son uygulama için işlevsel bir yüzey sağlamak üzere döküm cilalanabilir veya bitirilebilir. Döküm yüzeyinde kalan pürüzlülüğü gidermek için çeşitli derecelerde yüzey bitirme işlemleri uygulanabilir. Patriot, yukarıdaki fotoğrafta gösterildiği gibi ısıl işlem görmüş ve işlenmiş ham dökümleri veya kullanıma hazır dökümleri sağlayabilir. Toz kaplama ve apre gibi ikincil işlemler de eklenebilir.