Dökümhaneler, mevcut yaşam standartlarımızdan ve endüstriyel gelişmemizden sorumludur, ancak çoğumuz onlar hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Peki dökümhane nedir?
Dökümhane Tanımı
Basitleştirilmiş bir ifadeyle, bir dökümhane, dökümlerin metalin eritilmesi, sıvı metalin bir kalıba dökülmesi ve ardından katılaşmasına izin verilmesiyle üretildiği bir fabrikadır. Daha önce hiç dökümhaneye gitmemiş olsanız, hatta neye benzediğini bilmeseniz bile, ürettikleri metal dökümlerle çevrilisiniz. Bunu birinden 10 metreden daha az bir mesafede okuyor olman için iyi bir şans var.
Dökümhaneler sadece motorlar, demiryolları veya boru bileşenleri için metal ürünler üretmez. Ayrıca, bağımlı olduğumuz temel tüketici ürünlerinin birçoğunu yapmak için gerekli olan makineler için bileşenler oluştururlar. Üretilen tüm malların yüzde 90’ı metal dökümlere dayanmaktadır.
Döküm Süreci
Bir dökümhaneyi anlamak için döküm sürecini anlamanız gerekir. Dökümde yer alan genel adımlar, model oluşturma, kalıplama, eritme, dökme, çıkarma, temizleme, dizme ve incelemedir.
Nihai döküm şekli, içine döküldüğü kalıba tekabül eder, bu nedenle kalıplar bir desenle – dökülecek nesnenin ahşap veya metal bir kopyası – dikkatlice şekillendirilir. En yaygın kalıp malzemesi silis kumudur, ancak kullanılan döküm metali ve yöntemine bağlı olarak çok sayıda farklı malzemeden üretilebilir.
Bir eritme fırını metalle “yüklenir” ve metalin erime noktasının üzerinde ısıtılır. Erimiş metal belirli bir dökme sıcaklığına ulaştığında, ocaktan bir ağız yoluyla refrakter astarlı çelik bir dökme potasına akıtılır. Herhangi bir cüruf veya kirlilik, erimiş metal yüzeyinin üstünden sıyrılır. Pota daha sonra erimiş metali bir kalıp boşluğuna dökmek için eğilir.
Kalıp soğur ve metal katılaşır, ardından döküm kalıptan çıkarılır ve temizlenir. Temizlenmiş döküm, bitmiş ürün için belirtilen boyutları karşılamak üzere dökümden fazla malzemeyi kaldıran bir işlem olan yumuşatma ile tamamlanır. Döküm özelliklerine bağlı olarak, yumuşatma hızlı ve basit veya son derece ayrıntılı bir çalışma olabilir. Bitmiş dökümler daha sonra sevk edilmeden önce dökümhane tarafından kontrol edilir.
Dökümhaneler sadece ham döküm üretmezler. Genellikle parça tasarımı, takım oluşturma, prototip oluşturma, işleme, montaj ve diğer satış sonrası hizmetleri içeren bir dizi işlemi barındırırlar.
Döküm Ekipmanları
Modern dökümhaneler büyük ölçüde mekanize edilmiştir. Kalıp ve maça yapımında, döküm ve kalıplamada kullanılan tüm makine ve ekipmanları içerirler. Bu ürün yelpazesine büyük eritme fırınları, potalar, forkliftler, vinçler, konveyörler ve transfer gemileri dahildir. Tüm dökümhane ekipmanları, çelikhane ısısında güvenilir şekilde çalışmak üzere özel olarak tasarlanmıştır.
Dökümhaneler arasındaki temel ayrım, demirli (demir veya çelik) veya demirsizdir (alüminyum, pirinç, bronz, bakır vb.). Ekipmanın tam türü, dökümhanenin çalıştığı metallere göre belirlenir; elektrik ark ocakları çelikle çalışmak için idealdir, bakır konusunda uzmanlaşmış bir dökümhanenin ise endüksiyon ocağı kullanması daha olasıdır. Fırınların boyutları, küçük masa üstü ekipmanlardan birkaç ton ağırlığa kadar değişebilir. Üretim miktarları bir onsun bir kısmından birkaç tona kadar değişebilir. Model ve boyuttaki aynı değişkenlik, model yapma ve kalıplama makinelerinde ve diğer birçok dökümhane ekipmanında da geçerlidir.