Kum döküm veya kum kalıba döküm, demir dışı alaşım dökümleri üretmenin popüler bir yöntemidir. 6.000 yıldan fazla bir süre önce icat edilen bu süreç, yıllar içinde bir dizi değişiklik ve modernizasyona uğradı, ancak temel ilkeler aynı kaldı. Küçük kendin-yap operasyonlarından büyük ticari dökümhanelere kadar, teknik birçok kez tekrarlandı! Bu işlemin varyasyonları arasındaki temel farklardan biri, kullanılan kum türüdür. Kum dökümünde kullanılan kum türleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
KUM DÖKÜM İÇİN HANGİ TÜR KUM KULLANILIR?
YAŞ KUM
Yaş kum, ıslak kumdan oluşan kum kalıplarını ifade eder ve bazen kil olarak anılır. Metal dökülürken kum kalıp kürlenmemiş durumda. Yaş kum kullanarak kum dökümü, kum yeniden kullanılabildiğinden hızlı ve ucuzdur. Dezavantajı, kumun yumuşak bir kalıp olması ve döküm sırasında çökebilir veya kullanılamaz bir döküm bırakabilir. Ancak süreç, yüzyıllardır varlığını sürdürecek kadar güvenilirdir ve bugün hala kullanılmaktadır.
REÇİNE KUM
Karıştırılıp ısıtıldığında reçine kumu pürüzsüz bir yüzeye sahip katı bir kalıp haline gelir. Katı bir kalıp, daha az hatalı döküm anlamına gelir, ancak dezavantajı, daha yüksek maliyet ve daha yavaş üretim hızıdır. Yaş kum kalıpların hızlı bir şekilde oluşturulduğu durumlarda, mükemmel kalıbı oluşturmak için her birinin karıştırılması ve yakılması gerektiğinden reçine kum kalıpları daha fazla zaman alır. Reçine kumunun maliyeti çok daha yüksektir ve reçine yeniden kullanılabilir olsa da sürekli olarak yenilenmesi gerekir. Bu, süreci daha maliyetli hale getirir.